czwartek, 24 marca 2011

Dania lekkie

SAŁATKI CZĘŚĆ 1

Sałatka krabowa


    Składniki: 15 sztuk paluszków krabowych surimi, ogórek świeży, puszka kukurydzy, po pęczku kopru i szczypiorku, przyprawa: zioła do sałatek, kubeczek małego jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, sól, pieprz.
 
    Przygotowanie: Paluszki pokrój w plasterki, kukurydze odsącz, ogórka pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Wymieszaj.
 Polej sałatkę majonezem i jogurtem, przypraw.

 Czas przygotowania: 20 minut.



Sałatka selerowa z ananasem


       Składniki: Słoiczek selera konserwowego, 5 jajek, puszka kukurydzy,  puszka ananasa, 20 dag szynki, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz.

      Przygotowanie: Jajka ugotowac na twardo. Ostudż, obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostke.
 Seler, kukurydzę i ananasa odsączyc z zalewy. Szynkę i ananasa pokrój w drobna kostkę, selera posiekaj.
 Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj, dodaj majonez i przypraw.

   Czas przygotowania: 20 minut



Sałatka z kabanosami


      Składniki: 15 dag kuskusu, puszka kukurydzy 2 brzoskwimie z puszki, pół pęczka natki, cebula, 15 dag kabanosów, sól, pieprz, olej.

      Przygotowanie: Kuskus przygotuj wg. instrukcji. Brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę, a kabanosy na ukośne kawałki.Cebulę i natkę pokrój.
 Wszystkie składniki dodaj do kuskus, skrop olejem i wymieszaj, przypraw do smaku.

    Czas przygotowania: 30 minut.




Sałatka z gruszką i miodem

     Składniki: Opakowanie mieszanki sałat, 2 gruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki ziaren słonecznika, 50g parmezanu 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu z białego wina, 3 łyżki oliwy, 2-3 gałązki natki.

     Przygotowanie: Sałaty opłucz i osusz, gruszki pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Ułóż na talerzach, posyp ziarnami słonecznika i wiórkami parnezamu.
 Musztardę połącz z miodem i octem, wlej oliwę, dokładnie wymieszaj. Polej sałatę, posyp natką.

    Czas przygotowania: 25 minut.




Sałatka z kapusty pekinki

     Składniki: 1 główka kapusty pekinki, 1 puszka kukurydzy, 4 swieże ogórki, 5 pomidorów, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez.

      Przygotowanie: Kapuste poszatkować, osolić. Ogórki, pomidory i jajka pokrój w kostkę. Kukurydzę  odsącz.
 Wszystko dorzuć do kapusty wymieszaj, przypraw. Dodaj majonez, wymieszaj.

    Czas przygotowania: 20 minut.


                               
Sałatka owocowa

    Składniki: 4 duże jabka, 4 kiwi, 4 banany, puszka ananasów, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki soku pomaranczowego, 4 brzoskwinie.

     Przygotowanie: Jabka, kiwi, banany, brzoskwinie pokrój na drobne kawałki. Ananasy odsącz z soku i pokrój w kostkę.
 Następnie owoce wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj sok pomaranczowy.
 Wstaw do lodówki. Można dodać bitą śmietanę.

   Czas przygotowania: 20 minut.


Sałatka z makaronem


         Składniki: 20 dag makaronu kolanka lub świderki, sól, pieprz, cukier, 4 jajka ugotowane na twardo, po 2 czerwone i żółte papryki, pęczek natki, 30 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki pasty paprykowej.

       Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji. Papryki umyć i pokroić na drobne kawaki.
  Przygotuj sos: Jogurt wymieszaj z pasta aż powstanie jednolita masa, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
 Jajka pokrój w kostkę i dodaj do makaronu, dodaj paprykę i natkę, wymieszaj. Polej sosem.

    Czas przygotowania: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz