SAŁATKI CZĘŚĆ 1
Sałatka krabowa
Składniki: 15 sztuk paluszków krabowych surimi, ogórek świeży, puszka kukurydzy, po pęczku kopru i szczypiorku, przyprawa: zioła do sałatek, kubeczek małego jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: Paluszki pokrój w plasterki, kukurydze odsącz, ogórka pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Wymieszaj.
Polej sałatkę majonezem i jogurtem, przypraw.
Czas przygotowania: 20 minut.
Sałatka selerowa z ananasem
Składniki: Słoiczek selera konserwowego, 5 jajek, puszka kukurydzy, puszka ananasa, 20 dag szynki, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: Jajka ugotowac na twardo. Ostudż, obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostke.
Seler, kukurydzę i ananasa odsączyc z zalewy. Szynkę i ananasa pokrój w drobna kostkę, selera posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj, dodaj majonez i przypraw.
Czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z kabanosami
Składniki: 15 dag kuskusu, puszka kukurydzy 2 brzoskwimie z puszki, pół pęczka natki, cebula, 15 dag kabanosów, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: Kuskus przygotuj wg. instrukcji. Brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę, a kabanosy na ukośne kawałki.Cebulę i natkę pokrój.
Wszystkie składniki dodaj do kuskus, skrop olejem i wymieszaj, przypraw do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut.
Sałatka z gruszką i miodem
Składniki: Opakowanie mieszanki sałat, 2 gruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki ziaren słonecznika, 50g parmezanu 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu z białego wina, 3 łyżki oliwy, 2-3 gałązki natki.
Przygotowanie: Sałaty opłucz i osusz, gruszki pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Ułóż na talerzach, posyp ziarnami słonecznika i wiórkami parnezamu.
Musztardę połącz z miodem i octem, wlej oliwę, dokładnie wymieszaj. Polej sałatę, posyp natką.
Czas przygotowania: 25 minut.
Sałatka z kapusty pekinki
Składniki: 1 główka kapusty pekinki, 1 puszka kukurydzy, 4 swieże ogórki, 5 pomidorów, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez.
Przygotowanie: Kapuste poszatkować, osolić. Ogórki, pomidory i jajka pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz.
Wszystko dorzuć do kapusty wymieszaj, przypraw. Dodaj majonez, wymieszaj.
Czas przygotowania: 20 minut.
Sałatka owocowa
Składniki: 4 duże jabka, 4 kiwi, 4 banany, puszka ananasów, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki soku pomaranczowego, 4 brzoskwinie.
Przygotowanie: Jabka, kiwi, banany, brzoskwinie pokrój na drobne kawałki. Ananasy odsącz z soku i pokrój w kostkę.
Następnie owoce wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj sok pomaranczowy.
Wstaw do lodówki. Można dodać bitą śmietanę.
Czas przygotowania: 20 minut.
Sałatka z makaronem
Składniki: 20 dag makaronu kolanka lub świderki, sól, pieprz, cukier, 4 jajka ugotowane na twardo, po 2 czerwone i żółte papryki, pęczek natki, 30 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki pasty paprykowej.
Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji. Papryki umyć i pokroić na drobne kawaki.
Przygotuj sos: Jogurt wymieszaj z pasta aż powstanie jednolita masa, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jajka pokrój w kostkę i dodaj do makaronu, dodaj paprykę i natkę, wymieszaj. Polej sosem.
Czas przygotowania: 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz