sobota, 26 marca 2011

Smaczne kurczaki

KURCZAK INACZEJ


Kurczak w curry z gruszkami

     Składniki: Kurczak (1,2-1,4kg), 4 łyżki masła sklarowanego, 1-2 łyżeczki curry, kawałek świeżego kłącza imbiru (3-4 dag), łyżeczka przyprawy warzywnej, 2 gruszki, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 6 wisienek koktajlowych, kilka gałązek natki, pieprz, sól.

    Przygotowanie: Kurczaka umyć, podzielić na 10 porcji, oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wsypać curry, po chwili zamieszać. Włożyć mięsą, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dodać obrany i posiekany imbir, wlać bulion lub pół szklanki wody doprawionej wegetą. Przykryć dusić 15 minut.
  Guszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, a miąsz pokroić na małe cząstki, dodać do mięsa i dusić jeszcze 15 minut. Następnie mięso i gruszki wyjąć , a sos zaciągnąć śmietaną, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, znowu zagotować.
  Jeśli trzeba, przypraw do smaku curry, dodać część pokrojonych w ćwiartki wisienek koktajlowych, wymieszać, poczym polać mięso. Gotowe danie posypac natką i udekorować pozostałymi wisienkami.

  Czas przygotowania: 60 minut.


Kurczak w sosie teriyaki

     Składniki: 2 piersi z kurczaka, 25 bag makaronu soba lub udon ( ewentualnie może być połamany makaron włoski linguine), 6 cebulek dymek ze szczypiorkem, marchewka, 1/4 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu, 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy, łyżka oleju sezamowego, sól, pieprz.
    Sos teriyaki: szklanka winna ryżowego mirini lub sake, 2/3 szklanki sosu sojowego, 5 łyżek ciemnego cukru, 2 ząbki czosnku, łyżeczka startego swieżego kłącza imbiru, 1/2 łyżeczki pokruszonego strączka chili.

     Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych składników sosu i bardzo starannie wymieszać.
 Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, włożyć do rondla, wymieszać z olejem sezamowtm.
 Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z połową sosu i odłożyć na 15 minut, a potem 2 minuty smażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone na kawałki dymki, pokrojoną w talarki marchew i czerwony pieprz. Smażyć ok. 2 minuty, mieszająć, po czym starannie wymieszać z sosem

   Czas przygotowania: około 60 minut.

  ( Składniki dostępne są w sklepach z azjatycką żywnością)


Kurczak z majerankiem

     Składniki: Kurczak (1,5 kg), majeranek, sól, pieprz, 6 ziemniaków, 3 jabłka, przyprawa do ziemniaków, olej.

    Przygotowanie: Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i obficie majerankiem. Ułóż w natłuszczonej brytfanie lub blaszce, piecz 1 godzinę w temperaturze 250 *C.
 Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Jabka obierz, pokrój na ćwiartki. Łyżkę soli wymieszaj ze szklanką wody, polej kurczaka. Obok ułóż ziemniaki (oprusz je przyprawą i skrop olejem) oraz jabłka. Piecz jeszcze przez 30 minut w tej samej temperaturze.

  Czas przygotowania: 90 minut.

Kurczak w musztardzie


      Skladniki: 4 filety z piersi kurczaka, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka musztardy, po łyżece przypraw do kurczaka po węgersku i po staropolsku, olej, 3 ząbki czosnku.

    Przygotowanie: Mięso umyj, osusz, pokrój w paski. Posyp przyprawami i odstaw na 2 godziny.
 Czosnek obierz, posiekaj. Do miski wbij jajka, dodaj musztarde, mąkę ziemniaczaną i czosnek. połącz. Włóż mięso, wymieszaj.
 Olej rozgrzej na patelni i usmaż kotlety z obydwu stron na rumiany kolor.

  Czas przygotowania: 2,5 godziny
  

Kurczak w jogurcie

   Składniki: 8 udek z  kurczaka, 10 dag wędzonego boczku (w cienkich plastrach), 250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki ostrej musztardy, 3 ząbki czosnku, 10 pieczarek, po łyżece ostrej i słodkej papryki, kilka gałazek szczypiorku, sól, pieprz, świeża bazylia do dekoracji.

  Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj, utrzyj ze szczyptą soli. Udka kurczaka umyj, osusz, natrzyj z obydwu stron czosnkiem, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wstaw na 30 minut do lodówki.
 Szczyporek posiekaj. Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą. Doda pozostały posiekany ząbek czosnku, wsyp szczypiorek, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
 Każde udko owiń w plaster boczku, ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki, ułóż na udkach. Piecz ok. 1 godziny w temperaturze 180*C. Po upieczeniou posyp świeżą bazylią.

  Czas przygotowania: 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz