KOTLETY I KLOPSY W KILKU ODSŁONACH
Kotlety rybne z czosnkiem
Składniki: Pół kilograma mrożonych filetów rybnych ( najlepiej z mintaja), 3 kromki chleba bez skórki, 2 łyżeczki przyprawy do ryb, ząbek czosku, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia.
Przygotowanie: Filety rybne odmroź, opłucz, dokładnie odsącz. Zmiel razem z chlebem. Do masy dodaj posiekany ząbek czosnku, wbij jajka, oprósz przyprawą do ryby, szczyptą soli i pieprzu, wymieszaj.
Z masy formuj niewielkie kotlety, obtocz w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Czas przygotowania: 25 minut.
Jajeczne z natką
Składniki: 11 jajek, pół kilograma pieczarek, 2 cebule, olej, 2 łyżki posiekanej natki, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz.
Przygotowanie: Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce. 10 jajek ugotuj na twardo. Posiekaj je. Do jajek dodaj cebulę, pieczarki, natkę i pozostałe jajko, wymieszaj i przypraw.
Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.Usmaż.
Czas przygotowania: 30 minut.
Kotlety ryżowe z grzybami
Składniki: 40 dag ryżu, 2 duże cebule, ząbek czosnku, pół kilograma mrożonych grzybów (mogą być pieczarki), 2 jajka, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: Grzyby rozmroź, oszusz, posiekaj (pieczarki obierz, pokrój w kostkę). Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebule obierz, posiekaj.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj grzyby, wymieszaj, duś około 10 minut. Przestudź.
Grzyby przełóż do ryżu. Wbij jajka, wymieszaj, przypraw do smaku solą, szczyptą gałki muszkatałowej i pieprzem.
Z masy uformuj płaskie kotlety. Olej rozgrzej na patelni, smaż kotlety na złoty kolor.
Czas przygotowania: 40 minut
Grzyby przełóż do ryżu. Wbij jajka, wymieszaj, przypraw do smaku solą, szczyptą gałki muszkatałowej i pieprzem.
Z masy uformuj płaskie kotlety. Olej rozgrzej na patelni, smaż kotlety na złoty kolor.
Czas przygotowania: 40 minut
Mielone " kasztany"
Składniki: Pół kilograma mielonej piersi kurczaka lub mielonej wieprzowiny, jajko do mięsa, 1-2 czerstwe bułki, sól, pieprz, 6-8 jajek do nadzienia, olej do smażenia.
Przygotowanie: Jajka potrzebne do nadzienia ugotuj na twardo. Ostudż, obierz. wyjmij żółtka. Żółtka ugnieć łyżką na gładką masę, oprósz solą i pieprzem. Z masy uformuj małe kuleczki.
Do mielonego mięsa wbij jajko, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Z masy formuj kulki, a potem lekko je spłaszcz. Na środku każdego ułuż kulkę z żółtek, sklej formując klopsiki. Czerstwe bułki pokrój w małą kostkę. "Kasztany" obtocz w pokrojonej bułce, lekko wcisnij kostki w mięso.
Olej rozgrzej w głebokej patelni. Wkładaj po kilka kulek mięsnych, usmaż na zoty kolor.
Czas przygotowania: 60 minut
Łososiowe z twarogiem i groszkiem
Składniki: 40 dag filetu z łososia bez skóry, 10 dag twarogu, 2 dymki ze szczypiorkem, po pół puszki kukurydzy i groszku, 3 jajka, ok. pół szklanki bułki tartej, sok z połowy cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: Dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Kukurydze i groszek odsącz z zalewy. Łososia i twaróg zmiel w maszynce. Dodaj dymki, szczypiorek, kukurydzę, groszek, jajka i 6 łyżek bułki tartej. Wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj małe, płaskie kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety na złoty kolor.
Czas przygotowania: 30 minut.
Kotlety sojowe
Składniki: Półtora kg. marchwi, opakowanie kotletów sojowych, pietruszka, kilka gałązek natki, pół cebuli, sól, pieprz, bułka tarta.
Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebuę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj starte warzywa, zalej niewielką ilością wody, podduś.
Kotlety sojowe zalej zimną wodą, odstaw na 5 minut. Odsącz, obtocz w bułce.Usmaż na złoty kolor. Przełóż do warzyw i duś do miękkości.
Łososiowe z twarogiem i groszkiem
Składniki: 40 dag filetu z łososia bez skóry, 10 dag twarogu, 2 dymki ze szczypiorkem, po pół puszki kukurydzy i groszku, 3 jajka, ok. pół szklanki bułki tartej, sok z połowy cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: Dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Kukurydze i groszek odsącz z zalewy. Łososia i twaróg zmiel w maszynce. Dodaj dymki, szczypiorek, kukurydzę, groszek, jajka i 6 łyżek bułki tartej. Wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj małe, płaskie kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kotlety na złoty kolor.
Czas przygotowania: 30 minut.
Kotlety sojowe
Składniki: Półtora kg. marchwi, opakowanie kotletów sojowych, pietruszka, kilka gałązek natki, pół cebuli, sól, pieprz, bułka tarta.
Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebuę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj starte warzywa, zalej niewielką ilością wody, podduś.
Kotlety sojowe zalej zimną wodą, odstaw na 5 minut. Odsącz, obtocz w bułce.Usmaż na złoty kolor. Przełóż do warzyw i duś do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz