Ciasta na każdą okazję.
Murzynek.
Składniki: 1 kostka margaryny, 4 łyżki kakao, pól szklanki wody, 2 szklanki cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat dowolny.
Wykonanie: Margarynę, kakao, wodę i cukier razem zagotować. Gotować, aż nie będzie grudek. Przestudzić. Do przestudzonej masy dodać mąke, cztery żółtka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec 45 minut w temperaturze 220*C.
Czas przygotowania: 80 minut,
Jabłecznik z kremem.
Składniki na biszkopt: 5jajek, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki tortowej, 1 szklanka cukru.
Masa jabłkowa: 1,5 kilograma jabłek, dowolna galaretka, żelatyna, szklanka cukru, 2 łyżki margaryny.
Krem: 0,5 litra mleka, budyń waniliowt lub waniliowy, pół kostki margaryny, szklanka cukru pudru.
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka. wymieszać. Do masy powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkie do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec około 30 minut.
Masa jabłkowa: Jabłka obrąć, usuną gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na głębokej patelni rozgrzac masło po czym dodać jabłka. Przesmażyć. Do masy wsypać cukier, żelatynę i galaretkę . Smażyć na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Do masy dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać aż nie będzie grudek.
Na biszkopt przełożyć masę z jabłek, a potem krem.Wstawić do lodówki.
Czaas przygotowania: 60 minut.
Jabłecznik pod kruszonką.
Składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, pół szklanki oleju, pół kilograma mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego. 1 kg jabłek.
Kruszonka: pół szklanki cukru, pół kostki masła.
Wykonanie: Składniki kruszonki zagnieć. Włóż do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Jajka zmiksuj z cukrami. Miksujać, wlej olej. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszaj( ciasto powinno być gęste). Ciasto przełóż na blachę, po czym ułóż jabłłka i posyp kruszonką. Piecz około godzinę w temperaturze 180*C.
Czas przygotowania: 90 minut.
Ciasto marchewkowe.
Składniki: 3 szklanki startej marchewki, 4 jajka, po 3/4 szklanki cukru białego i brązowego, szklanka oleju, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, cynamon, 2 łyżki kakao, gałka muszkatałowa, szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, migdały), tabliczka gorzkej czekolady.
Wykonanie: Jajka ubijz cukrem, dodaj olej.Dodaj mąkę, proszekdo pieczenia, kakao, cynamon, sól i gałkę muszkatałową. Wymieszaj. Do masy dodaj marchewką, bakalie i startą tabliczkę czekolady. Wymieszaj.
Masę wlej do formy. Piecz 45 minut w temperaturze 180*C.
Czas przygotowania: 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz