MAKARONY, PIEROGI, GOŁĄBKI I NIE TYLKO
Zapiekanka drobiowa z szynką
Skadniki: Piers z kurczaka, 40 dag makaronu rurki, 30 dag startego żółtego sera, 3 plastry szynki, smalec, 3 kostki bulionu, sól, pieprz.
Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji w wodzie z dodatkiem 2 kostek bulionowych. Odcedź.
Kurczaka pokrój na kawałki, przypraw, podsmaż na smalcu. Pozostałą kostkę bulionowa rozpuść w 100 ml wody. Zalej kurczaka, duś 5 minut. Szynkę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu.
Makaron,kurczaka i szynkę wymieszaj, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem. Zapiekaj 15 minut.
Czas przygotowania: 60 minut.
Gołąbki ziemniaczne z kiełbasą
Składniki: Nieduża główka kapusty, 1 kg ziemniaków, duża cebula, 2 marchewki, 20 dag kiełbasy, 2-3 łyżki kaszy manny, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiełbase pokrój w małą kostkę. Starte warzywa wymieszaj z kiełbasa i kaszą manną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kapustę obgotuj w osolonej wodzie. Zdejmij liści, wytnij nerwy. Na każdy liść porcję farszu, zawiń. Dno brytfanny wyłóż liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Podlej wodą .Piecz godzinę w temp.180*C.
Czas przygotowania: 140 minut.
Pierogi z pasztetową
Składniki: 1 kg mąki, 2 jajka, 30 dag pasztetowej, sól, olej, szklanka wody.
Przygotowanie: Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Wbij jajka, dodaj 2 łyżki oleju i pół łyżki soli, wlej szklankę wody. Zagnieć ciasto (powinno być miękkie i niezbyt gęste). Rozwałkuj, szklanką wytnij krążki.
Pasztetową obierz z osłonki, pokrój w drobną kostkę. Ułuż po kawałku na krążkach ciasta. Zlep, formując pierogi.
Wodę zagotuj, lekko ją osól, dodaj 2 łyżki oleju. Włóż pierogi, ugotuj. Wyjmij je łyżką cedzakową, ostudż. Olej rozgrzej na patelni, włóż pierogi i usmaż je na złoty kolor.
Czas przygotowania: 45 minut.
Kopytka zapiekane w pomidorach
Składniki: 60 dag ziemniaków, 3/4 szklanki mąki, jajko, cebula, 3 zabki czosnku, 4 pomidory, 15 dag startego żółtego sera, olej, rozmaryn, majranek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ciepłe zmiel lub ugnieć. Dodaj make, jajko, szczypte soli i majranku, zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj wałki grubiści 2 cm, pokrój na kawałki, lekko spłaszcz. Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia.Odcedź.
Czosnek i cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy, podduś.
Formę polej olejem, włóz kopytka, posyp serem, wlej sos z cebuli i pomidorów. Piecz 15 minut.
Czas przygotowania: 55 minut.
Żeberka z rodzynkami
Składniki: Pół kilograma żeberek, pół kilograma kwasnych jabłek, po 3 łyżki maki i oleju,3 łyżki rodzynek, pół szklanki śmietany 22%, sól, pieprz, majranek.
Przygotowanie: Żeberka opłucz, podziel naporcję. Posyp sola, pieprzem i majrankiem. Oprusz mąką. Olej rozgrzej w rondlu, podsmaz zeberka. Podlej gorąca wodą, przykryj, duś na małym ogniu do miękkości.
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na cząstki. Żeberka wyjmij. Do powstałego sosu dodaj rodzynki, jabłka i śmietane. Przypraw. Gotuj 10 minut. Włóż żeberka, podgrzej. Podawaj z ziemniakami.
Czas przygotowania: 50 minut.
Żeberka w miodowej marynacie
Składniki: 800 g żeberek, 1 pęczek włoszczyzny, 4 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka zmielonej słodkej papryki, 1 łyżeczka zmielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, kawałek imbiru( około 3 cm,), 2 ząbki czosnku, sól.
Przygotowanie: Żeberka umyj, pokrój na kawałki, włóż do garnka. Zalej zimna wodą, zagotuj, zszumuj, dodaj włoszczyznę i łyżkę soli, gotuj przez 50-60 minut, ocedź. Miód wymieszaj z olejem, dodaj przyprawy, pokrojonym na kawałki imbirem i zmiażdżonym czosnkiem. Ugotowane żeberka przełóż do marynaty, przykryj, odstaw na 4 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, by całe pokryły się marynatą. Zamarynowane żeberka podsmaż na patelni. Podczas pieczenia smaruj marynatą.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, plus 4 godziny marynowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz